Jelenlegi hely2021/22 tanévindítás

2021/22 tanévindítás


Írta . - Beküldve 07 szeptember 2021

Tisztelt Testnevelők!

Szeretettel üdvözlök mindenkit az új Diáksport tanévben! Szándékosan nem csak Diákolimpiát írtam, hiszen az elmúlt években a Magyar Diáksport Szövetség palettája szélesebb, színesebb lett. A tanév első levelében igyekszem beszámolni az elmúlt időszakról és felvázolni a jelenlegi helyzetet, majd a várható programokat, melyekre mindenkit buzdítunk!

TANÉVNYITÓK:
Az elmúlt egy hétben lezajlottak a tanévnyitó értekezletek a tantestületekben, intézményekben és természetesen a Magyar Diáksport Szövetségben is, titkári értekezlet formájában. A tagnapi napon megtartottuk megyei szintű tanévnyitónkat a sportági felelőseink és Diáksport Bizottságaink körében is. Testnevelő tanári tanévnyitókat is tervezünk tartani, részletek ezzel kapcsolatban később. Bajai időpont: 2021.09.09. 14:00 (Városháza, Borbíró terem) - ez már fix

Minden intézményvezető megkapta az MDSZ tanévindító levelét augusztus 27-én, melyben tájékoztatták őket a diáksport programokról, nevezési rendszer indulásról, intézményeik kapcsolati kódjairól is. Aki iskolát váltott, szétvált intézményben tanít, annak érdemes az intézményvezetővel egyeztetni erről a levélről, hogy zavartalanul tudjon csatlakozni a versenyekhez.

DIÁKOLIMPIA: Az előző tanévről röviden: meghirdetés, vírus, korlátozások, reménykedés, lefújás.

Erről elég is volt ennyi, ugorjunk át a jelenre :) A Magyar Diáksport Szövetség úgy készül, ahogy a jelenlegi helyzet megengedi. Az egész szezonra meghirdetésre került a Diákolimpia, ha idő közben bármi változást kell eszközölni, azt annak megfelelően reagálja majd le. A versenykiírást (Országos) megtaláljátok itt

A tanév eleji változások gyűjteményét pedig itt

SZAKSZÖVETSÉGI DIÁKOLIMPIÁK:
Az a szakszövetség, aki 2021. szeptember 30-ig jelzi Diákolimpia rendezési szándékát, azzal az MDSZ szerződést köt. Az EVEZÉS Diákolimpia versenykiírását ide kattintva éritek el

NEVEZÉSI RENDSZER:

nevezés

Kérünk mindenkit, hogy még EZEN A HÉTEN lépjen be!
Az első belépésnél kérjük, hogy a felugró ablakban adatait frissítse, ha iskolát váltott azt jelölje. A személyes adatokat ugyanúgy nézzétek át, mint az email címeket és telefonszámokat. Változás esetén jelezzétek, hiszen abból az adatbázisból tudunk majd dolgozni a tanáv során.
Nevezés: augusztus 30 óta megnyitották a nevezési felületet, tudtok nevezni!
Nevezési határidőkról később.
Iskola név változások: Minden héten frissítik az iskolai adatbázist szeptember végéig/október elejéig. Ha valakinek novemberig nem íródik át, azt arra kérem szóljon.

Tankerület fenntartású iskolák esetén törlésre kerülnek azon diákok, akik adatai nem a KRÉTA rendszerből kerültek átadásra (a tanév elején át kell adni). A jövőben csak KRÉTÁN keresztül tudnak majd diákot rögzíteni a rendszerben. A többi intézménynél nem szűnik meg a manuális elvitel. Az eKréta továbbítás segédletét itt találjátok.

ÚJDONSÁG:
Nevezési rendszer applikáció okos eszközökre: Hamarosan elérhető lesz, testnevelői és szülői felület egyaránt fejlesztésre kerül. Segítségetekre lesz a rendszer, főleg az egyéni sportágaknál, pl karate kumite 36 kg lány tóparti egyesület versenyzőjét a szülő előnevezni tudja, amit a testnevelő jóvá tud hagyni. Edzők is használhatják, van olyan sportág, ahol egy városon belül egy ember végzi a nevezéseket (pl uszonyos úszás) Így nem a testnevelőnek kell majd berögzíteni, hanem külső felhasználó is elvégezheti az előnevezést. Fontos, hogy az előnevezést a szervezők NEM fogják látni addig, ameddig jóvá nem hagyja a testnevelő a saját rendszerében, applikációjában.

MEGYEI VERSENYEK:
Nevezési határidők:
Az előző évek jelzései alapján igyekeztem bővebb időt hagyni a versenynevezésekre. A nevezési határidőket megtaláljátok a csatolt megyei versenynaptárban. Van azonban ahol nem tudtam későbbre tenni a nevezést, hiszen néhány sportágat előbb rendezünk meg a megszokottnál.

Asztalitenisz: idén októberben már megyei döntő lesz
Atlétika mezei futás: idén októberben már megyei döntő lesz
Atlétika ÜCSB: idén szeptemberben már megyei döntő lesz.
Szeptember 30-án a Labdarúgás versenykiírásokat elkezdjük összeállítani, annak reményében, hogy még ősszel egy fordulót le lehessen játszani. Ki tudja mit hoz az ősz, a tavasz, rendezünk addig, ameddig biztosan tudunk rendezni.
Ezeknél a versenyszámoknál, valamint az október novemberben rajtoló versenyeknél maradt a 2021. szeptember 30 a nevezési határidő (V-VI. kcs labdajátékok, Floorball, Futsal). ÜCSB esetében szeptember 15!!!

EURÓPAI DIÁKSPORT NAPJA ESSD:
Az idei évben is megrendezésre kerül az Európai Sporthét keretében a diáksport nap, mely a 2020/2021-es tanévtől témanapként került be a tanév rendjébe.
Az idén 2021.09.24-én tartják országszerte és európaszerte a diáksport napot.
Szeretném kihangsúlyozni, hogy KIEMELT díjazás lesz az S-Tér Kft jóvoltából, összesen 10 millió forint értékű sportparkot osztanak szét (%M, 2,5M és 2,5 M).
Részleteket az országos versenykiírás 34-35. oldalán találtok, de csatolom a szórólapot is.
FONTOS: a regisztráció szeptember 24-ig tart, a beszámolók feltöltése szeptember 24. 00:00-tól lehetséges. Előtte SENKI NE TÖLTSE FEL, mert nem vesz részt a nyeremények sorsolásában.
Ennek ellenére azért előbb és később is tartható, csak a feltöltés dátuma ami számít.
A kiemelt díjazáson túl az első 300 feltöltő iskola 30 000 Ft értékű eszközcsomaggal gazdagodik majd. Szórólap csatolva :)

DIÁKOLIMPIA TÁBOROK:
Az MDSZ egyik új programja a tanulók nyári szünedei aktivitást célozta meg, egyszerre segítve a szülőket a gyerekek nyári elhelyezésében és a diákokat a szünidő hasznos/sportos eltöltésében.
A táborok szervezésére a megyei egyesületek, így mi is pályázhattunk. 105 pályázat érkezett be központunkba, melyből 60-at találtak megfelelőnek. Megyénkben 3 tábor valósult meg (Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Baja) összesen 70 tanuló részvételével. Rendkívül pozitív visszajelzésekkel gazdagodtunk, mind tanulói mind pedig szülők részéről. Köszönet minden táborszervezőnek és önkéntesnek aki segített ebben a programban! Bízunk a projekt folytatásában, reméljük jövőre is lesz lehetőségünk táboroztatni és remélhetőleg még több helyre eljuthat a program.

GAMETIME 2:
Köszönjük minden résztvevőnek, legyen az tanuló vagy testnevelő, aki részt vett a kihívások teljesítésében! Rengeteg nevező, rengeteg feltöltött videó (25 720 :O) rengeteg munkaóra volt ezekben a videókban.
A videót a győztesről itt találjátok

NETFIT:
Immár hetedik éve a NETFIT mérést használjuk, indul a nyolcadik mérési időszak tanulóink fittségének mérésére. Valószínűleg mélyről indulunk...
A mérési időszak már szeptemberben elkezdődik.
Ezzel kapcsolatban már most szeretném kérni, hogy aki tudja már ősszel mérje fel tanulóit és decemberig töltse fel az eredményeket. Nincs megkötés, általános iskola és középiskola is lehet. Ennek segítésében ide is kifejlesztettek egy applikációt, melyet letölthettek okostelefonotokra. RENGETEG adminisztrációs teher lekerül a vállatokról ennek segítségével.
Felhasználói útmutató: 3 rövid videó az MDSZ youtube csatornáján: 1.    2.    3.

KÉPZÉSEK:
A Magyar Diáksport Szövetség az elmúlt időszakban számtalan képzést szervezett és bonyolított le. Jelenleg egy képzése fut, a Karate képzés. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a tantrervbe bekerült a küzdősport képzés, mellyel ez teljesen kompatibilis. Amelyik intézményből legalább 2 pedagógus részt vesza képzésen, az 180 000 ft értékű eszközcsomaggal gazdagodik. Érdemes tehát összefogni akár több környékbeli intézménynek, és leszervezni egy időpontot. 12 főtől már tartható képzés. Nem csak a nagyvárosok intzményeit, de a kistérségeket is bíztatom, beszéljenek össze és szánjanak rá egy hétvégét. Akkreditált, 30 órás 30 kreditpontos természetesen.

https://www.tesim.hu/

Az MDSZ egyik legnagyobb projektje/szakirodalma/gyermeke/terméke ez a módszertani központ, mely igyekszik a lehető leghatékonyabb módon segíteni a munkátokat. Közületek sokan találkoztak az oldallal képzések vagy tesztelések során, bízom benne, hogy hamarosan mindenki megismeri és ötletet, erőt merít majd belőle.
Akit eddig még elkerült, annak szeretettel ajánlom! Érdemes rajta csak úgy böngészni is.

Végezetül az új tanévre kívánunk mindenkinek sok erőt, egészséget, energiát, jó felkészülést és szép eredményeket!

Üdvözlettel:
BKM DSEA Magyar Diáksport Szövetség honlapja